Rute

mapaputanova

svisanjaju

 

 

 

 

 

 Šta želimo?

  Naš cilj je cirkumnavigacija.

 

Šta je circumnavigacija?

 Circumnavigacija je plovidba/jedrenje oko sveta. Ali, da bi se priznalo da je jedrenje oko sveta-Cirkumnavigacija, bilo je potrebno definisati šta se pod tim podrazumeva. Ako bi se circumnavigacija definisala kao prolazak svih 360 meridijana, čovek bi mogao da doleti do južnog ili severnog pola i za par minuta napravi krug, prošavši sve meridijane.  Zato se rodila ideja o velikom krugu, odnosno krugu gde je svet najširi. To znači da se priznaje cirkumnavigacija samo onom koji je obišao veliki krug.
 
Međutim, pošto ne polaze svi iz iste tačke i uglavnom nije moguće ploviti, zbog kopna, pravom linijom po ekvatoru, veliki krug se priznaje onom koji je prošao bar dva antipoda odnosno, tačke na suprotnim stranama sveta. A to se postiže tako što se zabode tačka prolaska u globus i pronadje antipod, odnosno, obavezna tačka prolaska na suprotnoj strani globusa. Pošto se sa te druge strane obično ne nalazi mirna luka, jedriličari često moraju da projedre i znatno veću razdaljinu i uplove u luke južno ili severno od antipoda da bi dokazali da su prejedrili "veliki krug".
 

Kuda jedrimo?

(klikni na sliku)

 

 

 Do sad smo projedrili

 

2005

USA, Deale - Bar; Prejedrili cca 6151 NM za 90 dana; Juni 15 - Septembar 15, 2005

Usputna zadrzavanja: Deltaville (USA) Bermude, Azori, Portugal, Španija, Italija.                                                                               

I Ruta 2007 Bar- Kanarska ostrva; Prejedrili cca 2868 Nm; 2007.g Septembar 15 - Oktobar 15 Usputna zadržavanja, u Italiji, Lecce, Rocella Ionica i Pozzello; Hammamet u Tunisu; u Španiji, Palma de Majorka, Kartagena i Almerimar, Portimao u Portugalu, i Lanzarote, Tenerife i Gomara na kanarskim ostrvima.
II Ruta 2007 Prelazak Atlantika: Kanarska ostrva, Gomera - Karibi, Santa Lucija; Prejedrili cca 3098 Nm za 22 dana, Decembar 1-23, 2007.g.
III Ruta 2008/09 Karipsko more: Santa Lucija, Martinik, St Vincent, Grenadini, Grenada. 2008. g posada je naizmenično plovila i više radila, do Februara 2009.g kada smo nastavili put......Trinidad, Bonaire, Curocao, Panama, Kolumbija, San Blas, Panama, prolazak Panamskog kanala. Prejedrili cca. 2762 NM u Karipskom moru.
IV Ruta 2010 Prelazak Pacifika: Panama - Francuska Polinezija, Hiva oa na grupaciji Markezi.  Usputna zadržavanja: Na Galapagosu, ostrva Santa Kruz i Isabela. Prejedrili cca. 4730 NM. Najduža ruta circumnavigacije, Galapagos-Hiva Oa, prejedrili za 45 dana cca 3516 NM od čega nešto više od 2000 NM na ruke - bez autopilota.
V Ruta 2010 Francuska Polinezija - Fiji, Savu Savu Usputna zadržavanja Ua Pou i Nuku Hiva na Markezima, Penrin na Kuk ostrvima i američka Samoa. Prejedrili cca 3506 NM.
 
VI Ruta 2012/2013
Fiji -Jugoistočna Azija: Usputne destinacije: Nova Kaledonija, Papua Nova Gvinea, Australija,  Indonezija, Malezija, 
  Nastavak puta
Naponema Zbog goruće opasnost od pirata u Crvenom moru i delu indijskog okeana, jedrilice vise ne prolaze tuda, već mnogo dužim putem oko rta Dobre Nade do Brazila, pa preko karipskih ostrva na Bermude i opet preko Atlantika do Evrope. S obzirom na znatno promenjene uslove, posada Basjako još uvek razmarta dalju rutu.
VII Ruta Prelazak indijskog okeana, Čagos, Madagaskar, Južnoafrička Republika
VIII Ruta Juznoafrička Republika - Brazil, preko St Helene i Asensiona.

 

Kako je tamo?


Maj 2013.g Bašjakoje stigao u Maleziju.
 
Indijski okean je poznat po iznenadnim olujama. Plovili smo kroz Indoneziju u pogresnoj sezoni i protiv struja ali smo pazljivim planiranjem ibegli ozbiljnije oluje. Sumatra strejt, izmedju Sumatre i Malezije je ozloglasen jer preko brda Sumatre duvaju jaki vetrovi. Kad se ovi vetrovi sjure niz Sumatru i pokupe vlagu iz toplijeg mora ocas se pretvore u ozbiljne oluje i do 60 cvorova. Ovi iznenadni vetrovi su cak dobili ime Sumatra. Rute još vode i kroz tzv. "vatreni prsten" - to je trusno područje gde se još stvaraju vulkani, pa smo imali sreću da sa jedrilice posmatramo erupcije dva vulkana koji su se bas tih dana aktivirali.

 

Prva srpska posada  jedrilicom obilazi svet!

 
Planirajući naš put, pročitali smo bezbroj knjiga, članaka, uputstava, mapa, peljara i iznenadili se da ne postoji ni jedan zapis koji bi dakazivao da je neka srpska posada jedrilicom obišla svet. Ne možemo da tvrdimo da nijedan Srbin nikad nije prejedrio put oko sveta kao član neke strane posade, ali nijedna srpska jedriličarska posada, pod srpskom zastavom, nije obišla taj put. Možda je to zato što Beograd već odavno više nema svoje more, da zove na jedrenje i potseća svaki dan da iza beskonačnih vodenih prostranstava postoje zemlje koje čekaju na nas. Možda zato što ima veoma malo jedriličara koji imaju znanje, iskustvo, volju i sredstva za takav poduhvat. Za nas je bio izazov što smo 2005. godine bili prva posada Republike Srbije i Crne Gore koja je prejedrila Atlantski okean. 2007. godine smo bili prva srpska posada koja je prejedrila Atlantik, a sada jedrimo oko sveta, kako bi smo popločali put i inspirisali mlađe srpske jedriličare, mornare, pa i veslače da i oni krenu na put.  BašJako i njena posada su napustili Bar i započeli circumnavigaciju početkom Septembra 2007. godine.
 
Prepreka ima puno na ovom putovanju, od oluja, kvarova, finansijskih ograničenja, pa sve do prelepih ostrva koje jednostavno ne možemo tako lako da napustimo.

 

Od Vas očekujemo da se pridružite ovom svetu moreplovaca i zajedrite, sa nama ili sami, na jedrilici ili iz fotelje!

 
 
Ekspedicija Bas Jako